موسسه تحقیقاتی IDC جدیدترین گزارش خود را سه شنبه 9 مرداد 97 (31 جولای 2018) در مورد وضعیت بازار گوشیهای هوشمند در سهماهه دوم سال 2018 منتشر کرد.
با توجه به آمار ارایه شده تعداد گوشیهای عرضه شده به بازار در این بازه زمانی به 342 میلیون رسیده که در مقایسه با 348.2 میلیون گوشی موبایل عرضه شده در فصل دوم 2017 با 1.8 درصد کاهش روبرو شده است. این سومین افت پیاپی در عرضه موبایل های هوشمند به بازار محسوب میشود و این در حالیست که از نگاه IDC در کل تاریخ، این اتفاق یعنی کاهش فصلی عرضه اسمارتفونها، تنها 4 بار رخ داده است. در گزارش IDC از بازار جهانی موبایل هوشمند در سهماهه اول 2018 نیز شرایطی مشابه و افت 2.9 درصدی مشاهده میشد. IDC این بحران را به آشفتگی در برخی بازارهای کاملا اشباعشده مرتبط میداند اما همچنان به عملکرد بازارهای با نرخ رشد بالا امیدوار بوده و از رشد مجدد عرضه گوشیهای هوشمند به بازار در آینده سخن میگوید.
بهترین و مهمترین نکته این گزارش عملکرد فوقالعاده شرکت هواوی در طی سهماهه دوم سال جاری میلادی بازی میگردد که در طی آن این شرکت با عرضه 54.2 میلیون گوشی هوشمند و به دست آوردن سهم بازار 15.8 درصدی به طور باور نکردنی جایگاه دومی اپل را از آن خود کرده و این شرکت را به رده سوم تنزل داده است. شرکت اپل از سهماهه دوم سال 2010 یعنی در طی 8 سال گذشته همواره در یکی از دو جایگاه اول یا دوم بازار به لحاظ تعداد گوشیهای عرضه شده قرار داشته و تنزل آن به جایگاه سوم اتفاق بیسابقهای به حساب میآید. سامسونگ نیز با اینکه هنوز با اقتدار در جایگاه اول این لیست قرار دارد اما طبق گزارش مالی این شرکت از سهماهه دوم سال 2018، در درآمدزائی بخش موبایل با چالشهائی روبرو شده که احتمالا اثرات آن در گزارشهای آینده منعکس خواهد شد.
ریان ریِث معاونت برنامه بخش تحقیقات موبایل شرکت IDC ضمن چشمگیر قلمداد کردن ادامه رشد شرکت هواوی میگوید: کاملا واضح است که اپل در راستای تازه سازی محصولات خود در فصول تعطیلات گذشته به بالاترین جایگاه در جدول عرضه کنندگان گوشی های هوشمند منتقل شد، بنابراین احتمال دارد شاهد جابجائی ادامهداری میان این شرکتها با جایگاه بالا در 2018 و پعدها باشیم. برای بسیاری از بازارها، رقابت فوق پیشرفته (در قیمت موبایل 700 دلار به بالا)، با توجه به موقعیت جغرافیائی، عمدتا ترکیبی از اپل، سامسونگ و هواوی است و غیر محتمل است که این شرایط در کوتاه مدت تغییر کند. در این رقابت بزرگ شرکت های شیائومی، OPPO و VIVO در حال سوق دادن مشتریان اصلی خود به رده قیمتی اندکی پائینتر از سه شرکت بالای جدول هستند. از نگاه ریِث شرکتهای فعالی که جزء دسته دوم محصوب می شوند باید به خوبی شرایط این بازار را رصد کنند چرا که تولیدات حاضر در این رده به مقدار فزایندهای در حال پیشرفتهتر شدن هستند.
آنتونی اسکارسلا مدیر تحقیقاتی IDC ترکیب سهگانه اشباع بازار، افزایش نرخ نفوذ اسمارتفونها و روند صعودی قیمت فروش متوسط را عوامل خنثیسازی رشد کلی بازار گوشیهای هوشمند می داند و اینگونه می گوید: مشتریان از گشته تا به حال در بسیاری از بازارها متمایل به پرداخت بیشتر (قیمت موبایل ) برای پیشنهادات سطح بالا هستند و حالا از دستگاه خود انتظار فراتر رفتن و کنار زدن نسلهای قبلی دستگاه هایی که چند سال پیش قیمت بسیار کمتری داشته است را دارند. دیدگاه اسکارسلا اینگونه است که سازندگان گوشیهای موبایل برای پشت سر گذاشتن روند کاهشی فعلی باید تمرکز خود را بهصورت همزمان روی طراحی و شکلهای ظاهری جدید همراه با ویژگیهای نوآورانه در ترکیب با پیشنهادهای تشویقی قرار دهند.
پنج کمپانی برتر عرضهکننده گوشیهای هوشمند در جهان در سهماهه دوم سال 2018 ( مبنای عددی ستون اول میلیون می باشد)
آمار جداگانه پنج شرکت برتر بازار موبایل هوسمند در سه ماهه دوم سال 2018 از دیدگاه IDC بدین صورت می باشد:
1- سامسونگ
با توجه به افت 10.4 درصدی شرکت سامسونگ نسبت به عرضه موبایل هوشمند به بازار در مقایسه با سال گذشته، همچنان با ارائه 71.5 میلیون گوشی هوشمند، در صدر لیست قرار دارد سهم آن از این مارکت به 20.9 درصد میرسد؛ در صورتی که تعداد موبایل های هوشمند عرضه شده این شرکت در سهماهه دوم سال گذشته به 79.8 میلیون و سهم بازار آن نیز به 22.9 درصد رسیده بود.
دو پرچم دار آخر سامسونگ یعنی Galaxy S9 و Galaxy S9 Plus که در اواخر سهماهه ابتدایی سال 2018 در دسترس علاقهمندان قرار گرفتند فروش کمتری را نسبت به پرچمداران قبلی این برند تجربه کردهاند که این مسئله از نگاه سامسونگ به رقابت شدید در رده بالای بازار و کندی سرتاسری بازار اسمارتفون مرتبط است. این احتمال میرود که فروش سامسونگ هنگام ارائه قریبالوقوع Galaxy Note 9 با تغییر چشمگیر روبرو شود. این گوشی قرار است در 9 آگوست (18 مرداد 1397) به صورت رسمی معرفی شود و برای ایجاد فاصله هرچه بیشتر با آیفونهای اپل که در پائیز ارائه میشوند احتمالا زودتر از همیشه به بازار عرضه میشود. از جمله نکات برجسته در مورد نوت9 میتوان به باتری بزرگتر، قابلیتهای جدید قلم S-Pen و ارتقاء کارائی بخش پردازشی اشاره کرد.
2- هواوی
شرکت هواوی همانطور که اشاره شد برای اولین بار با افزایش حجم عرضه محصولات خود به 54.2 میلیون، به جایگاه دوم لیست ارائهکنندگان گوشیهای هوشمند در سه ماهه دوم سال 2018 دست یافته است. حجم عرضه هواوی در این سهماهه نسبت به زمان مشابه سال گذشته با 40.9 درصد افزایش روبرو شده و سهم بازار آن نیز از 11 درصد سال گذشته حالا به 15.8 درصد رسیده است. هواوی P20 و P20 Pro از تقاضای خرید بالائی در رده قیمتی 600 تا 800 دلار برخوردار هستند و فروش مناسبی را در این رده قیمتی تجربه کردهاند. هواوی در نیمه دوم سال جاری با معرفی فناوری GPU Turbo بار دیگر نگاهها را به خود جلب کرد و پیشنهادهای تشویقی مرتبط با فستیوال فروش میانه سال در چین فروش قدرتمندی را برای مدلهای آنر در کانالهای آنلاین رقم زده است. برند آنر از نگاه IDC همچنان یکی از محرکهای کلیدی در رشد این کمپانی چینی به حساب میآید.
3- اپل
شرکت اپل با وجود رشد 0.7 درصدی در سهماهه دوم سال 2018، نتوانست با ارائه 41.3 میلیون آیفون به بازار جایگاهی بهتر از سوم را در این فصل به خود اختصاص دهد. سهم بازار اپل در حال حاضر 12.1 درصد است که نسبت به 11.8 درصد سال گذشته رشد ملایمی را نشان میدهد. گوشیهای آیفون همچنان در رده بالای بازار عملکرد مناسبی داشته و آیفون X نیز در بسیاری از کشورها، پرفروشترین موبایل هوشمند به حساب میآید. شرایط اپل در سهماهه آینده به گفته IDC متحول شده و احتمالا با ارائه سه آیفون جدید، بار دیگر به جایگاه قبلی خود باز میگردد. طبق شایعات تأیید نشده، آیفونهای جدید دارای اندازههای متفاوت صفحهنمایش، ردههای مختلف قیمتی و ویژگیهای جدیدی هستند که البته هنوز تا معرفی رسمی آنها زمان زیادی باقی مانده است.
4- شیاومی
این روزها شرکت شیاومی درحال نبرد رو در رو با سامسونگ برای تصاحب جایگاه اول اسمارتفون هند بوده و به تازگی فاصله خود با سامسونگ در کشور اندونزی را به حداقل کاهش داده است، با عرضه 31.9 میلیون گوشی هوشمند و سهم بازار 9.3 درصدی در جایگاه چهارم جدول قرار گرفته است. بیشترین رشد سالیانه از بین 5 برند اصلی بازار با 48.8 درصد به شیائومی تعلق دارد که این میزان حتی از هواوی نیز فراتر رفته است.
5- اوپو
شرکت اوپو با ارائه 29.4 میلیون گوشی هوشمند با رشد 5.1 درصدی نسبت به سال گذشته روبرو شده و سهم بازار آن نیز از 8.0 به 8.6 درصد رسیده است. این شرکت که سال گذشته در جایگاه چهارم و بالاتر از شیائومی قرار داشت حالا از نگاه IDC در بازارهای کلیدی مثل هند و اکثر کشورهای آسیای جنوب شرقی با کندی عملکرد روبرو شده است. این شرکت البته به آهستگی شیوههای نوین و خلاقانه بازاریابی و فعالیتهای مرتبط با فروش در این مناطق را تقویت کرده و در حال گسترش بازار خود به دیگر کشورها و مناطق همچون خاورمیانه و آفریقا است. ارائه محصول نوآورانه Find X از سوی این برند با طراحی خلاقانه و صفحهنمایش بدون مرز و فاقد notch توجه بسیاری را بار دیگر به سمت OPPO جلب کرده است.
سهم فروش پنج کمپانی برتر عرضهکننده گوشیهای هوشمند در بازار جهانی از سهماهه دوم 2017 تا سهماهه دوم 2018